sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Sokerikakkupohja

Tämä ohje on passeli korkeaan, halkaisijaltaan 20 cm vuokaan. 

Tämä ohje on ihan perinteinen sokerikakkupohja. Tätä käytetään useimmissa suomalaisissa täytekakuissa. Jos haluat, voit tehdä pohjasta suklaanmakuisen korvaamalla perunajauhot kaakoajauheella. Voit myös halutessasi maustaa pohjaa vaikkapa kanelilla, rommilla, pähkinäjauhoilla tai sitruunan- tai appelsiininkuorilla. Tässä kuitenkin perusrunko pohjan tekoon.
Suosittelen, että desimittojen sijaan käyttäisit taikina-ainesten mittauksessa kirkkaita, samankokoisia laseja. Munia, sokeria ja jauhoja tulisi mitata taikinaan saman verran. Jauhoista noin 1/4 osaa kannattaa käyttää perunajauhoina (tässä kuvassa minulla mantelijauhoja, koska perunajauhot olivat tietenkin kokkailuhetkellä loppuneet). Tätä lasitekniikkaa kannattaa käyttää siksi, että kananmunien koot vaihtelevat aika huimasti. Joskus egut saattavat olla niin suuria, että ohjeen mukaan mitattu jauhomäärä ei olekaan taikinaan riittävä. Laitan tähän alle viitteelliset desiarvot, mutta kuvista näet, että olen mitannut ainekset kirkkaissa juomalaseissa.
Tarvitset:

4 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniliinisokeria
Sekoita kuivat aineet keskenään. Jos haluat, voit siivilöidä jauhot, näin taikinaasi ei tule sekoitusvaiheessa paakkuja.Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot taikinan joukkoon varovasti nostellen. Itse ripottelen jauhoja taikinaan vähitellen, näin saan jauhot helposti käänneltyä taikinaan paakkuuntumatta. 
Päällystä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja leikkaa ylimääräiset paperit vuoan reunoilta pois. Voitele vuoan reunat margariinilla tai öljyllä. Kaada taikina vuokaan, ja paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 12-15 minuuttia. Paistinajat heittelevät minulla ainakin 10 minuutista helposti 20 minuuttiin. Suosittelen, että tarkkailet kakkua koko paiston ajan. Jos kakun pinta alkaa tummua, peitä se leivinpaperilla. Kokeile aina paistotikulla, että kakku on myös keskeltä kypsä ennen kuin nostat sen pois uunista. Kun kakkupohja on valmis, anna sen jäähtyä ennen vuoasta irroittamista. Voit tehdä kakkupohjan päivää ennen kuin alat täyttää kakkua. Kun kakkupohja on saanut levätä yön yli, sitä on helpompi leikata.

Rakkaudella,
Paula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti