keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Mallasleipä

Hellurei rakkaat mussukat! Oikein hyvää kekrin jälkeistä! Olimme viime viikonloppuna isoveljeni ja kälyni luona kekrittelemässä Suomi -elokuvateeman hengessä. Juhlakansan joukosta löytyi Uunoturhapuroa ja Kiven pyörittäjän kylän kiveä. Oli kyllä mahtavat juhlat! Mahtavat juhlat kaipaavat myös maukkaan tarjoilun, ja tällä kertaa pöytään tiensä löysi myös tämä leipä. 
Tätäkin reseptiä lähdettiin tuttuun tapaan kokeilemaan ihan vaan perstuntumalta, mutta lopputulos näytti miellyttävän juhlakansaa; aamulla pöydältä oli syöty viimeisetkin muruset! 

Yksi iso leipä:
3 dl kaljamaltaita
5 dl vettä
5 dl olutta (tummaa)
1/2 pss kuivahiivaa tahi reilu puoli palaa tuorehiivaa
4 dl ruisjauhoja
2 dl pellavarouhetta
2 dl auringonkukansiemeniä
vehnäjauhoja
1-1,5 dl siirappia
suolaa
Keittele kaljamaltaita vedessä niin, että maltaat imaisevat nesteen itseensä. Lisää joukkoon olut. Sekoita pieni määrä (n. 2 dl) vehnäjauhoja ja kuivahiiva sekaisin. Lisää jauhoihin mallasseos. Anna taikinajuuren pulputella liinan alla rauhassa vähintään tunti (voit välillä jutella taikinajuurelle mukavia, niin se jaksaa kasvaa herkulliseksi limpuksi :)). Lisää taikinajuureen kaikki aineet paitsi vehnäjauhot. Sekoita. Alusta taikina käsin tai koneessa, ja lisäile siihen pikkuhiljaa vehnäjauhoja joukkoon. Taikina saa jäädä melko tahmeaksi, eli älä lisää siihen ylettömiä määriä vehnäjauhoja, muuten saat leivän sijasta syödä tiiliskiveä! En laskenut ihan tarkkaan, kuinka paljon taikinaan vehnäjauhoja lopulta meni, mutta villi arvioni olisi yhteensä noin 6-8 dl. Näppituntumalla tämäkin selviää!
Pyöräytä taikina pyöreäksi pellille, ja anna sen levätä vielä hetki liinan alla. Paista uunissa 175 asteessa noin tunti. Itse lisäsin uuniin lisää pöhöä (225 C) paiston lopussa noin kymmeneksi minuutiksi, koska halusin leivän pintaan krouvia tummuutta ja rapeutta. Olen melkoisen varma, että uuni jota käytin oli sen verran vanha, että siinä ei lämmöt pysyneet ihan kohdillaan, eli paiston lopussa kannattaa tarkkailla, miten leipä voi uunissa.
Tämä leipä pitää vuolla puukolla siivuiksi ja nauttia aidon voin kera! 
Hyviä herkkuhetkiä!

Rakkaudella,

Paula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti